Tekst je izašao u februarskoj Sensi.
"Kako reagujete emotivno je Vaš izbor
u bilo kojoj situaciji."
Judith Orloff
"Sve tuge su
manje uz hleb", napisao je Servantes u Don Kihotu. Kako hrana utiče na
naše emocije je naširoko dokumentovano ne samo u literaturi (ako je suditi po
Oskaru Vajldu, "posle dobrog jela, čovek može da oprosti bilo kome, čak i
svojim rođacima"), već se tim pitanjem bave i razna medicinska
istraživanja poslednjih decenija.
U knjizi
"Hrana i lečenje", pionir prirodne ishrane Annemarie Colbin objašnjava
kako jedno takvo ispitivanje ukazuje da
supstance u hrani ili sredini "mogu da proizvedu reakcije u mozgu dovodeći
do umora, iziritiranosti, glavobolje, anksioznosti i tromosti, depresije, čak i
psihotičnog ponašanja". Poznato je da sa tačke nutricionizma nedostatak
minerala može da poveća rizik od depresije kao i da kombinovanje proteina i ugljenih hidrata
povećava dostupnost serotonina, neurotransmitera koji ima umirujući efekat na
nas i koji je povezan sa osećajem sreće i zadovoljstva. Ali nije sve u hrani.
Moramo da obratimo pažnju na celu sliku, na vezu između uma i tela, na to kako
smo svi povezani izmedju sebe, ali i sa prirodom. Mi nosimo određene emotivne
obrasce iz formativnih godina od ljudi kojima smo bili okruženi i sredine u
kojoj smo odrastali. Makrobiotika se ne bavi ovim pitanjima i mnogi konsultanti
bi savetovali da se zainteresujete za neku vrstu terapije osvešćivanja i
oslobađanja tih obrazaca, bilo da je to
psihoterapija, EFT, poredak ljubavi ili neka druga metoda. Uvek uz to možete da
korigujete način ishrane i iz direktnog iskustva sami za sebe izvedete
zaključke kako hrana utiče na emocije.
Kada sam počela
da otkrivam makrobiotiku, moja prva značajna knjiga je bila „The Self-Healing
Cookbook” („Kuvar za samolečenje”) Kristine Turner. U njoj sam prvi put naišla
na direktno povezivanje hrane i emocija, kako ono što jedemo ima uticaj na to
kako se posle toga osećamo. "Koristite hranu da stvorite željeni efekat"
i evo kako to Kristina kroz jin i jang teoriju ekspanzije i kontrakcije
objašnjava:
- ako puno
radite, napeti ste, ne vidite izlaz, a želite da budete intuitivniji,
kreativniji i opušteniji, jedite manje mesa, jaja, sira, soli i hrane pečene u
rerni, a više uživajte u povrću barenom na pari, kuvanim žitaricama i
pasuljima, u tofuu i povremeno ribi (ekspanzivna jin hrana).
- ako ste pak
umorni, zbunjeni, neraspoloženi, rasejani i jedu vam se slatkiši, a želite da
se bolje fokusirate i budete više fizički aktivni, jedite manje šećera i meda,
presne i hladne hrane i pića i alkohola, a više unosite miso supu, morsko povrće
(alge), kiseo hleb bez kvasca, žitarice i pasulje kuvane u ekspres loncu i
korenasto povrće i bundeve (to je sve jang hrana).
Na kursu
makrobiotike bismo uvek posle ručka i kratke meditacije proveravali i glasno
izgovarali kako se osećamo i to bismo ponovili dva sata kasnije. To je jedna od
tehnika osvešćivanja kako hrana utiče na to kako se osećamo i neminovno posle
nekog vremena pomaže da počnemo da pravimo zdraviji izbor u ishrani - jer zašto
bi iko svesno želeo da se oseća tromo posle doručka (koji se, na primer,
sastoji od kroasana sa čokoladnim kremom).
Osvešćivanje je
ključna reč i kao i u ostalim delovima života, imamo izbor da budemo prisutni
ili ne. Moj učitelj meditacije bi uvek na početku meditacije rekao: "Dozvolite
sebi da stignete na ovaj jastuk na kome sedite". Dajte
sebi svoj život, odvojite se od mobilnih telefona, kompjutera i televizijskih
programa i ostalih distrakcija, okrenite se ka unutra, otvorite sopstvene
kreativne kanale bilo u kuhinji ili radionici, meditirajte i opuštajte se uz
lagano istezanje. Drugačije rečeno, oslanjajte
se na stvari koje vam omogućavaju da znate kako se osećate. Distrakcijama
ste vi sebi uskratili šansu da budete u dodiru sa svojim emocijama.
Ali da se vratimo na hranu. Ako posle par
sati hodanja ili igranja na snegu imate potrebu za slatkim ili masnim, ovo jelo
je odličan izbor, a još će vas i zagrejati. Ponudite ga i aktivnim i živahnim mališanima, samo
izostavite sos za umakanje. Tempura nije jelo koje treba da jedete svaki dan, pripremite
ga za posebne gozbene trenutke.
(Luka pre skoro godinu dana, uživa u tempuri)
TEMPURA
OD POVRĆA I JABUKA
S
obzirom da je tempura jelo koje se prži u dubokom ulju, obavezno ostavite povrće
da se ocedi posle prženja ili ga stavite na papir da upije višak masnoće (ali tako će ta strana izgubiti hrskavost i
omekšati). Poslužite sa kašikom rendanog daikona (velika bela rotkva koju
možete naći u supermarketu); on se uvek služi uz masna jela, pomaže pri varenju
i čisti paletu ukusa (plus rastvara višak masnoće i pomaže gubljenju težine).
Uvek
prvo tanko isecite povrće, a mešavinu od brašna koja je nešto gušća nego ona za
palačinke pripremite tek pred prženje (i držite je hladnom da bi što više
izbegli upijanje masnoće). Koristite koje god povrće da imate - šargarepu,
bundevu, brokoli, luk, batat, probajte tofu isečen na kockice, ali i
eksperimentišite sa raznim sastojcima kao što su nori alga, koren čička ili
komorač.
Ugrejte pola šolje ulja od susama u maloj,
dubokoj šerpi (idealno, ali koristite i neko drugo nerafinisano kao što je
suncokretovo ili maslinovo) i u medjuvremenu spremite mešavinu od brašna.
Sastojci:
1
šolja ledene gazirane vode (za tempuru lakše teksture) ili ledene obične vode
1
šolja brašna (integralnog pšeničnog ili mešajte pola-pola sa brašnom od
integralnog pirinča, ječma ili heljde)
1 kašika kuzu praha, rastopljenog u malo ledene
vode
1 kašika pečenog susamovog semena (po želji)
so (izostavite ako će jesti mala deca)
Promešajte
sve samo par sekundi (ne želite da aktivirate gluten jer nećete imati hrskavu
tempuru, biće više hlebasta). Ako su se stvorile grudvice, ne brinite, one će
postati hrskave pri pečenju. Umačite povrće i tofu i pržite u dobro zagrejanom ulju 2-3 komada u isto
vreme (da se ne bi spustila temperatura ulja i tempura postala mekana umesto
hrskava). Pecite sa obe strane dok ne porumene i poslužite toplo uz ovaj sos za
umakanje - promešajte po dve kašike shoyu soja sosa i mirina (ili kašika pirinčanog
sirćeta) i kašiku rendanog djumbira. Za veći obrok poslužite uz integralni
pirinač.
Za poseban
dezert na ovaj način spremite i tanke kriške jabuka, a u testo dodajte mleveni
cimet.
Нема коментара:
Постави коментар