Hiberniramo u ovu nedelju, sneg nije prestao da pada od jutros. Danas jedemo kremasto. Ovo su sanjivi i kremasti potaži, samo za nas. I vas.
POTAŽ OD TIKVICE SA
MLEVENIM BADEMIMA
Služite u bakinim
starinskim šoljicama sa ružicama za kafu!
Sastojci:
1 luk, sitno isečen
sveži timijan po ukusu
2 tikvice (ne gorke),
isečene na kolutove
1/2 šolje mleka od
badema
1/2 šolje bujona od
povrća
1 kašičica belog misa,
razvodnjenog u kašici vode
3 kašike mlevenog
badema
Propržite luk na maslinovom ulju dok ne bude proziran,
dodajte timijan i tikvice, pržite minut pa prelijte bademovim mlekom i bujonom.
Ostavite da krčka 15 minuta. Izblendujte glatku masu, vratite u šerpu i dodajte
miso i mleveni badem.
Faktoidi:
Bela miso pasta ima veći postotak pirinča u sebi od soje i kraće fermentira od drugih miso pasti. Slatkastog je ukusa, odlično ide kao zamena za mlečni šlag za kuvanje, a zadržava sve prednosti miso paste. Potpomaže imuni sistem, sadrži probiotike koji pomažu varenje i puna je esencijalnih amino kiselina.
Faktoidi:
Bela miso pasta ima veći postotak pirinča u sebi od soje i kraće fermentira od drugih miso pasti. Slatkastog je ukusa, odlično ide kao zamena za mlečni šlag za kuvanje, a zadržava sve prednosti miso paste. Potpomaže imuni sistem, sadrži probiotike koji pomažu varenje i puna je esencijalnih amino kiselina.
POTAŽ OD PEČENOG BELOG LUKA I PAŠKANATA
Sastojci:
4 paškanata, oljuštena i isečena na kocke
1 glavica belog vuka
1 crni luk
3-4 šolje povrtnog bujona
prstohvat slatke aleve paprike
nerafinisano maslinovo ulje
prstohvat slatke aleve paprike
nerafinisano maslinovo ulje
Ugrejte rernu na 170 stepeni. U jedan pleh stavite paškanat, promešajte sa dve kašike nerafinisanog maslinovog ulja i začinite sa malo soli; u manju posudu stavite glavicu belog luka kojoj ste isekli vrh i nalijte preko njih jednu kašiku maslinovog ulja. Pecite u rerni pola sata. Beli luk će porumeneti, ne treba da zagori.
Na malo maslinovog ulja propržite luk, pospite alevom paprikom i promešajte, dodajte paškanat i 4-6 oljuštenih čenova belog luka (ili više, po ukusu), nalijte bujonom i kuvajte oko 5 minuta. Dobro sve sameljite u jakom, stojećem blenderu ili ručnim blenderom dok ne dobijete kremastu, glatku masu.
Preostali beli luk i ulje u kome se pekao možete da čuvate do nedelju dana u teglici u frižideru. Izgnječite ga i namažite preko brusketa, dodajte pasti sa bundevom i žalfijom ili ga iskoristite kada kuvate varivo od povrća.
Na malo maslinovog ulja propržite luk, pospite alevom paprikom i promešajte, dodajte paškanat i 4-6 oljuštenih čenova belog luka (ili više, po ukusu), nalijte bujonom i kuvajte oko 5 minuta. Dobro sve sameljite u jakom, stojećem blenderu ili ručnim blenderom dok ne dobijete kremastu, glatku masu.
Preostali beli luk i ulje u kome se pekao možete da čuvate do nedelju dana u teglici u frižideru. Izgnječite ga i namažite preko brusketa, dodajte pasti sa bundevom i žalfijom ili ga iskoristite kada kuvate varivo od povrća.
Нема коментара:
Постави коментар