четвртак, 15. новембар 2012.

ZDRAVE UŽINE I DEZERTI ZA DECU


Humus sa "čipsom" od povrća
Napravite sami humus, nije komplikovano, kontrolišete koliko soli stavljate, a deca će voleti da užinaju ovo. Idealno je za poneti u vrtić ili školu. Eksperimentišite sa receptom, umesto tahini paste dodajte puter od kikirikija ili mlevenu pečenu golicu, ili na osnovni recept dodajte svež spanać ili pečenu papriku. Igrajte se.
sastojci:
200gr kuvanog nauta
2-3 kašike tahini paste
2 kašike svežeg limunovog soka
2-3 kašike hladno cedjenog masinovog ulja
1 čen belog luka (ako znate da deci neće smetati)
vode koliko da sve sjedini
so izostavite ako su mala deca
Sve sastojke sjedinite i sameljite dobro; dodajte vode dok ne dobijete umak željene konsistencije.

Ugrejte rernu na 150 stepeni.
Za čips od povrća, po dijagonali tanko isecite ljuštilicom za krompir paškanat, šargarepu, cveklu, batat, šta god da imate u kući. U činiji izmešajte svo povrće, dodajte jako malo nerafinisane posli, 1-2 kašike maslinovog ulja i malo nekog začina tipa mlevenog korijandra ili slatke paprike. Pecite u rerni sat do dva, okrećući na svakih pola sata sve dok se ne osuše i pretvore u čips.
Ovako spremljen čips možete da čuvate u zatvorenoj kutiji do nedelju dana.
 
Jabuke i kruške sa sosom od kikirikija za njam-njam umakanje
Kada se deci jede nešto slatko tokom dana, a vreme je za užinu, ponudite im ovo. Puter od kikirikija zamenite puterom od golice, badema ili indijskog oraha.
Za decu stariju od godinu dana.
Sos:
3 kašike putera od kikirikija
3 kašike pirinčanog slada
2-3 kapljice umeboši sirćeta ili par kapi limuna
Sve izmešajte i dodajte vode koliko da proredite sos po važem ukusu. Isecite jabuku i krušku na kriške i poslužite.

Pečene semenke
Izmešajte semenke golice i suncokreta i prepecite u tiganju dok ne porumene i počnu da pucketaju. Čuvajte ih u staklenoj tegli iz koje deca mogu sama da se služe. Za one manje od godinu dana, istitnite ih u avanu i dodajte samlevenom kuvanom povrću.

Polenta pržena sa cimetom na kokosovom ulju
U šerpicu ulijte pola šolje vode i pola šolje kokosovog mleka (bademovog, pirinčanog ili od ovsa)  i kad proključa dodajte polentu i mešajte na laganoj vatri dok se ne skuva. Prebacite u najmanji pleh koji imate ili ostavite tako u šerpi, trebalo bi da je debljine centimetar-centimetar i po. Kada se ohladi isecite ga na male kriške isto te debljine i pecite par minuta sa svake strane na kokosovom ulju i pospite cimetom. Deca će prste lizati!

Kanten ili voćni žele sa agar agar algom bez šećera
Agar agar je vaš novi žele, ali nije životinjskog porekla, a pun je minerala. Kad primetite da su vam deca hiperaktivna i polako postaju i anksiozna uveče, ovo je divan dezert za kraj dana koji opušta ceo organizam. Evo recepta za četvoročlanu porodicu.
Sastojci:
500 ml cedjenog jabukovog soka bez dodatka šećera i nikako od koncentrata ili pola vode i pola soka
2 kašike agar agar
borovnice ili tanko sečene jagode, maline ili kupine

Sipajte sok, agar agar i malo soli u šerpu, zagrejte do ključanja i onda smanjite vatru da se lagano krčka. Redovno mešajte da se agar agar rastopi, obično je to 8 do 10 minuta. Prelijte tako vreo sok preko voća u posudi za serviranje ili u posebnoj modli za želatin ako je imate. Ostavite da se ohladi oko 30 minuta i stegne. Možete da ga čuvate tako u frižideru par dana ili odmah poslužite.  

Kokice sa gomashiom ili isitnjenom nori algom
Omiljena užina dece koja hodaju. Onu manju i dalje nadgledajte da izbegnete gušenje. 
Ispecite kokice na kokosovom ulju i pospite gomashiom ( isitnite 12 kašika pečenog susama sa 1/4 kašičice morske soli i čuvajte u teglici nedelju dana). Druga varijanta je da na plamenu tostirate 1/4 lista alge nori i isitnite preko kokica.

  


3 коментара:

  1. Hvala na divnim receptima, skoro sam otkrila ovaj blog i sigurno cu probati vecinu stvari obzirom da i ja imam dete od 20 meseci i trudim se da se hranimo zdravo...

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala! Samo napred, inspiracija je na svakom koraku.

    ОдговориИзбриши
  3. ovo je sve fantasticno, ne znam sta pre da pravim mojoj cerkici (21 mesec stara)...super, samo napred!

    ОдговориИзбриши