Posle još
jednog projekta renoviranja, dva meseca kuvanja u hodniku na rešou za
kampovanje, pranja sudova u kadi, vratila sam se online. U novoj kuhinji. Zaljubljena u njenu prostornost,
mesto za svaku namirnicu i uzbudljive nove projekte koji će ovde nastajati.
Bilo je opuštajuće biti offline toliko dugo, da se malo preslože stvari u glavi
i u životnom radijusu.
Prethodni period
je obeležilo besprekorno žongliranje i jednostavna ishrana, sada se vec radujem
jesenjem kompleksnom ukusu. Sakupila sam tonu inspiracije i recepata koje moram
da isprobam; skorašnji post uvek inspirativne Sarrah Britton na njenom blogu My New Roots za čorbu od indijskog oraha i kukuruza sa kremom
od korijandra je na vrhu liste; epitom jeseni i zagrevanje tela u sve kraćim
danima; recept vidite ovde. Stigla mi je i knjiga ove fenomenalne blogerke i prosto ne
znam šta bih prvo napravila!Prepuna fenomenalnih fotografija koje je uslikao
njen muž, Sarini recepti kao da ponovo otkrivaju svaku vrstu povrća.
Ovo je pravi
jesenji recept, prepun nijansi opalog lišća: oker meso bundeve, jako narandžasto-crveni slatki krompir, kesten
boje zrna kakaa i adzuki pasulj boje klareta. Da li zbog svetla koje umire ili
samih zagazitih boja, nisam uspela da uslikam i uhvatim sve te boje u njihovoj
punoći. Moraćete da mi
verujete na reč da slatkoća ovog gulaša greje i opušta telo. Jedino što vam
posle jela preostaje je da se zaigrate: sa detetom ili omiljenom knjigom. Ja
ovog popodneva moram da završim "The Hakawati" Rabih Alameddine-a.
GULAŠ SA ADZUKI
PASULJEM, KESTENOM, BUNDEVOM I SLATKIM KROMPIROM
Sastojci:
1 veliki crni luk ili dva srednja
3 češnja belog luka
par svežih grančica timijana, po mogućstvu limun
timijan
200gr kuvanih kestena
1/2 šolje slatkog krompira isečenog na kockice
1/2 šolje bundeve isčene na kockice
1 šolja kuvanog adzuki pasulja (potopljenog preko noći i kuvanog sa kombu algom)
3-4 šolje bujona od povrća
1 kašičica kuzua
Na maslinovom ulju karamelizujte crni luk (oko 10
minuta), dodajte beli i pržite još par minuta. Iscepkajte timijan sa grančica,
dodajte povrće i kesten, prelijte bujonom i kuvajte 20-tak minuta. Dodajte
adzuki pasulj, a u malo prohladjenog bujona rastopite kuzu i sipajte ga u
šerpu. Kuvajte još pet minuta, pa posolite i pobiberite po ukusu. Za kremastiji
gulaš izvadite kestenje sa malo bujona, ispasirajte i vratite u šerpu.
Služite uz ove sveže
ispečene zemičke od speltinog brašna i susama.
ZEMIČKE OD
SPELTINOG BRAŠNA SA KOKOSOVIM ULJEM I SUSAMOM
Sastojci:
2/3 šolje integralnog brašna spelte
1 1/2 šolja belog brašna od spelte
1 šolja kozijeg mleka
malo soli i 1 kašičica javorovog sirupa ili
pirinčanog slada
1 kašičica suvog kvasca
1 puna kašika kokosovog ulja
crni i beli susam
Ugrejte mleko da bude mlako, dodajte malo soli, javorovog
sirupa i kvasca pa pustite da nabubri jedno 15 minuta. Polako dodajte brašnu,
mešajući rukama i mesite 5 minuta. Ostavite na toplom prekriveno krpom da
naraste, jedno 2-3 sata. Istopite kokosovo ulje ako je stegnuto. Razvucite testo
oklagijom na pobrašnjenoj površini, premažite uljem, preklopite ga ka unutra
tako da se nauljene strane spoje i ostavite da odstoji 20-tak minuta. Ponovite
proces tri puta. Na kraju isecite testo na jednake delove, umesite ih u
loptice, poredjajte u nauljenu šerpu za rernu i ostavite da ponovo naraste
jedno 2 sata. Premažite žumancetom i pospite susamom.
Rernu zagrejte na 200 stepeni pa smanjite na 170,
ubacite zemičke i pecite oko 50 minuta. Služite ih tople.
Нема коментара:
Постави коментар